Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Απόφαση ΣτΕ: Ακύρωση των αλλαγών στο μάθημα των Θρησκευτικών !!


Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα των Θρησκευτικών, καθώς «κλονίζει τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση».

Συγκεκριμένα,  το Συμβούλιο της Επικρατείας σε έκτακτη συνεδρίαση του σε σχηματισμό Ολομέλειας, ακύρωσε την Yπουργική Aπόφαση (του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη) με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Κρίθηκε ότι κλονίζεται η θρησκευτική χριστιανική συνείδηση και η Υ.Α. είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην ΕΣΔΑ.
Ειδικότερα  η Υπουργική Απόφαση αντιτίθεται:
1. Στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών.
2. Στο άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Η Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με τους δικαστές, κλονίζει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Μάλιστα, επειδή τα παιδιά δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων μπορεί να εκτραπούν από την ορθόδοξη συνείδηση, με την διδασκαλία που προτείνεται μέσω της Υ.Α.
3. Προσβάλλεται η ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) γιατί στερεί από τους μαθητές του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξης Εκκλησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.