Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

''Ανακοίνωση''-ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι 36100
Τηλ: 2237022459
mail: elme.eyr@gmail.com                                              
 www.elme-eyr.blogspot.gr                                         Καρπενήσι 22 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ       

Η κατάσταση στο χώρο των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας, συνεχίζει να παραμένει  προβληματική και ιδιαίτερα αγχωτική για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.
Ο  Δντής ΔΔΕ Ευρυτανίας κ. Κασκαμπάς, με σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων των αρμοδιοτήτων που του δίνει ο νόμος, έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, συνεχίζοντας την ίδια τακτική απειλών και πειθαρχικών διώξεων κατά συναδέλφων. Εκτός των πειθαρχικών διώξεων που έχει ασκήσει κατά καιρούς, εναντίον του Προέδρου, της Γ. Γραμματέως και των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, επανέρχεται τώρα και με νέες πειθαρχικές διώξεις  σε άλλους συναδέλφους με προσχηματικούς λόγους, μόνο και μόνο για να τους
τρομοκρατήσει επειδή δεν υποκύπτουν στις πιέσεις του. Υποβαθμίζει τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αποφεύγοντας να το συγκαλέσει εκτός κι αν αναγκάζεται, και συστηματικά, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του στις οποίες ο ίδιος μειοψηφεί.  Με συνεχείς πιέσεις προσπαθεί να χειραγωγήσει και να αποσπάσει αποφάσεις. Παράλληλα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση (κάλυψη θέσης Δντή στο Γυμνάσιο - Λ.Τ.  Κερασοχωρίου) οι μεθοδεύσεις του έχουν δημιουργήσει τεράστια εμπλοκή, που έχει φθάσει μέχρι την Περιφερειακή Δνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας και το ΥΠΑΙΘΠΑ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει να παρεμβαίνει αυθαίρετα στη λειτουργία των σχολείων. Για παράδειγμα, παρόλο που υπήρχαν ομόφωνες προτάσεις από συλλόγους για την συγκρότηση Λυκειακών Επιτροπών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις τροποποίησε βγάζοντας από αυτές όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ και όσους δεν του ήταν αρεστοί, τοποθετώντας στη θέση τους άλλους συναδέλφους, που αδυνατούν μάλιστα να συμμετάσχουν για διάφορους λόγους. Η ενέργειά του αυτή προφανώς είναι και εκδικητική απέναντι σε κάποιους, αφού, παρόλο που έχει το δικαίωμα να συγκροτήσει τις επιτροπές, δεν εξηγεί σε κανέναν με ποια κριτήρια το κάνει και μάλιστα αντίθετα με τις ομόφωνες αποφάσεις-προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Επίσης, αγνοεί τις προτάσεις των σχολείων για τις επιτηρήσεις στα λιγοστά πλέον Εξεταστικά Κέντρα, με αποτέλεσμα οι ομάδες επιτηρητών να μην προέρχονται από το ίδιο σχολείο και οι περισσότεροι συνάδελφοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Την ίδια ώρα, ζητάει εγγράφως από την Γ.Γ. της ΕΛΜΕ να αποδείξει πού ήταν αποσπασμένη το έτος 2009-2010, με στόχο προφανώς την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου εναντίον της, αν και γνωρίζει ότι η συνάδελφος ήταν αποσπασμένη στη Β΄ Αθήνας και στη συνέχεια στο ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επανειλημμένως έχει καταγγείλει δημόσια με ανακοινώσεις του τη στάση του Δντή ΔΔΕ και, μαζί με όλες τις  άλλες ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ αλλά και πλήθος κομμάτων που παρενέβησαν με κοινοβουλευτικό έλεγχο (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ), έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του από τη θέση του Δντή, γιατί ο ρόλος του είναι διαλυτικός και εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία της ΔΔΕ Ευρυτανίας και των σχολείων. Την ίδια άποψη έχει και η τοπική κοινωνία που έχει γευθεί τον τρόπο που διαχειρίζεται τα εκπαιδευτικά θέματα.
Την ίδια στιγμή  που συνεχίζεται αυτό το θέατρο του παραλόγου, υπάρχει πόρισμα καταπέλτης εναντίον του που κατατέθηκε στο ΥΠΑΙΘΠΑ, μετά την προκαταρκτική έρευνα που είχε  πραγματοποιηθεί  σε βάρος του από 12/12/2012 με εντολή του υπουργείου.
Το ερώτημα λοιπόν προς τη φυσική ηγεσία του συγκεκριμένου κυρίου και το ΥΠΑΙΘΠΑ παραμένει καίριο και αμείλικτο: Για πόσο καιρό ακόμα θα σιωπούν και θα καλύπτουν  την κατάσταση αυτή; Θα διαλύσουν τα σχολεία στο νομό και θα εμπλέξουν το εκπαιδευτικό προσωπικό σε πειθαρχικές και δικαστικές περιπέτειες κατασκευάζοντας ενόχους ή θα απομακρύνουν τον Δντή κ. Κασκαμπά, ως ξένο και επικίνδυνο σώμα για την εκπαιδευτική κοινότητα, και μάλιστα ΑΜΕΣΑ; Ή μήπως θεωρούν ότι η περίπτωση Κασκαμπά είναι ιδανική για μαζική κατασκευή «επίορκων»;
Το Δ.Σ. επαναφέρει το θέμα στη δημοσιότητα τώρα που είμαστε στο “και πέντε”, κυριολεκτικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτοντας ακόμα μια φορά το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης από τον Νοέμβριο του 2012, με το οποίο ζητάμε την άμεση απομάκρυνσή του.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ Δ.Ε.

            Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας συζήτησε το ζήτημα των διώξεων των μελών του Προεδρείου της ΕΛΜΕ με τη μορφή της κλήσης σε απολογία για τη συνδικαλιστική τους δράση και τις θεωρεί αυθαίρετες, ανυπόστατες, αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες, τις καταγγέλλει απερίφραστα και απαιτεί να αναιρεθούν. Θεωρεί ότι μέσα από αυτές διώκεται στην ουσία η ελευθερία έκφρασης και άσκησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
 Συγκεκριμένα δε, για τη διενέργεια Ε.Δ.Ε. στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Κ. Μαστροκώστα, επειδή έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Λαμίας, με την οποία πρόβαλλε και στήριζε την απόφαση του Δ.Σ. να ζητήσει την απομάκρυνση του δ/ντή Δ.Ε. Ευρυτανίας, για μια σειρά ενέργειες που συνιστούσαν διακριτική και αδιαφανή συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους, θεωρεί ότι:
  1. Πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη που στόχο έχει τη φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης κριτικής στις πράξεις της διοίκησης, καθώς και την παρακώληση της συνδικαλιστικής δράσης.
  2. Είναι η συνέχεια ενός αυταρχικού και αντιδημοκρατικού τρόπου άσκησης διοίκησης από τον συγκεκριμμένο προιστάμενο που θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του στηριζόμενος στο φόβο και τις απειλές.
  3. Η δίωξη αυτή είναι απαράδεκτη, στρέφεται εναντίον όλων μας και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Όσο για τη διενέργεια ΕΔΕ στη  Δντρια του ΓΕΛ Καρπενησίου, με το εντελώς σαθρό επιχείρημα ότι επέτρεψε την είσοδο του τηλεοπτικού καναλιού εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου χωρίς την άδεια του Δντή ΔΕ, θεωρούμε ότι είναι ενέργεια που ξεπερνάει κάθε όριο στην πρακτική της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι απαράδεκτη, ανυπόστατη και αντιδημοκρατική και ζητούμε να σταματήσει άμεσα.
            Θεωρούμε ότι η φυσική ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να παρέμβουν άμεσα στο νομό και να αποκαταστήσουν την ομαλότητα απομακρύνοντας από τα καθήκοντά του τον Δντή Κασκαμπά που με τις ενέργειές  του δυναμιτίζει το κλίμα και δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας. Κοντά στά τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ο αυταρχισμός και η ανικανότητα.
                                                                          Καρπενήσι 26 Νοέμβρη 2012                                                                                      Η Γενική Συνέλευση των Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευρυτανίας

               Ο Πρόεδρος                                                                                   Η  Γ. Γραμματέας 
                         Μαστροκώστας Κώστας                                                         Πανοπούλου Φωτεινή                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.