Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή ΣΕΠΕ Λιβαδειάς


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς
                       Πεσόντων Μαχητών 15           
                       32100  Λιβαδειά                                         
E-mail Συλλόγου: syleplivadias@gmail.com
Ιστολόγιο: http://sepelivadeias.blogspot.gr/
Πληροφορίες: Καράβα Ευαγγελία
                     Λαφαζάνη Παρασκευή      
τηλ: 6976029681 - 2261029181

Λιβαδειά:     1-12-2014
Αρ. πρωτ:    321
            Προς:
1.  Τoν Περιφερειακό Διευθυντή Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας
2.  Τους  Σχολικούς  Συμβούλους της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας
3.  Τον Διευθυντή  Α/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας
4.  Τους  Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας Λιβαδειάς
Κοινοποίηση
1.      Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας
2.      EΛΜΕ Βοιωτίας
3.      ΣΕΠΕ Θήβας

ΘΕΜΑ: Παραβίαση θεσμικού πλαισίου και νομοθεσίας κατά τη διοργάνωση ενημερωτικών και επιμορφωτικών συναντήσεων και συσκέψεων (σεμιναρίων) από τους Σχολικούς Συμβούλους:
α) του νόμιμου εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών,
β) της εκτός έδρας μετακίνησης και αποζημίωσης αυτών.

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες συναδέλφων εκπαιδευτικών στο Σύλλογό μας, για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας κατά την πρόσφατη διοργάνωση ενημερωτικών και επιμορφωτικών συναντήσεων και συσκέψεων από τους Σχολικούς Συμβούλους σε ότι αφορά:
1.  το νομοθετικά κατοχυρωμένο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών,
2. τη διαδικασίας μετακίνησης εκπαιδευτικών εκτός έδρας του Δήμου, όπου ανήκει  η σχολική μονάδα που υπηρετούν,
σας υπενθυμίζουμε ότι :
Α) το νόμιμο ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών Α΄/θμιας Εκπαίδευσης είναι συνολικά έξι (6) ώρες διδακτικής και εξωδιδακτικής απασχόλησης ημερησίως ή γενικότερα τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και καθορίζεται από τις διατάξεις του άρ. 13 παρ. 7 του Ν. 1566/1985, όπως αντικαταστάθηκε από το άρ. 9 παρ. 3 του Ν.2517/1997 (Φ.Ε.Κ. 160 Α’) και του άρθρου 14 παράγραφο 16  του ν.1566/1985, καθώς και από την υπ’ αριθμόν Φ.353.1/324/105657/Δ1 (ΦΕΚ 1340/2002) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι η υπέρβαση των παραπάνω ωρών απασχόλησης, χωρίς την τήρηση των νόμιμων διατυπώσεων, αποτελεί παράνομη υπερωρία. Οποιαδήποτε πρόσθετη ώρα απασχόλησης (διδακτική και εξωδιδακτική), συνιστά συνεπώς υπερωριακή απασχόληση και θα πρέπει να αμείβεται ως τέτοια.
Β) η νόμιμη εκτός έδρας μετακίνηση κάθε εκπαιδευτικού, εκτός έδρας του Δήμου όπου ανήκει η σχολική μονάδα που υπηρετεί, προϋποθέτει την εκ των προτέρων εντολή μετακίνησης από την προϊστάμενη αρχή και επιπρόσθετα απαιτείται η έγκριση της οικονομικής δαπάνης μετακίνησης του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού, για χρηματική αποζημίωσή του εκτός έδρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/18-2-1999 (ΦΕΚ 35/Α') και τις κοινές υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Υπουργού Οικονομικών.

Διευκρινίζεται ότι η έγκριση διοργάνωσης ενημερωτικών και επιμορφωτικών συναντήσεων και συσκέψεων των Σχολικών Συμβούλων από την Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας  ΔΕΝ συνιστά εντολή μετακίνησης του εκπαιδευτικού.

Επισημαίνεται ότι:
Ο Νόμος απαγορεύει στον Προϊστάμενο να εκδίδει αντίθετες της νομοθεσίας  εντολές και στον υφιστάμενο εκπαιδευτικό να τις εκτελεί, χαρακτηρίζοντας ως παράβαση καθήκοντος τις ενέργειες του προϊσταμένου, ο οποίος ευθύνεται επιπρόσθετα για αποζημίωση  έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και του υφιστάμενου εκπαιδευτικού.
Επίσης, δεν αναγνωρίζει στον υφιστάμενο εκπαιδευτικό εργασιακά δικαιώματα, αποζημίωση από το Δημόσιο σε περίπτωση τέτοιων παράνομων υπερωριών ή παράνομων εκτός έδρας ή σε περίπτωση ατυχήματος στον χρόνο της εργασίας αυτής.

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. περιφέρειας Λιβαδειάς καλεί τη Διοίκηση, η έγκριση και η πραγματοποίηση ενημερωτικών και επιμορφωτικών συναντήσεων και σεμιναρίων από τους Σχολικούς Συμβούλους να κινείται εντός του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου (εργασιακό ωράριο και μετακίνηση εκτός έδρας).
Σε αντίθετη περίπτωση, ο Σύλλογός μας, έχει ηθική και νομική υποχρέωση να παρέμβει και να καταγγείλει δημόσια τη μη εφαρμογή της εργατικής και εκπαιδευτικής νομοθεσίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΑΒΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.