Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνες οι δηλώσεις - εξαγγελίες της αναπλ. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη λειτουργία … των σχολείων !!

Αρ. Πρωτ. 1028
Αθήνα 19/1/2017
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.





   Αφού έλυσε όλα τα προβλήματα που άπτονται του υπουργικού της ρόλου, η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, φρόντισε με δηλώσεις της να δείξει ότι οι προθέσεις της ΚΕΔΕ για υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους δεν είναι «ανάδελφες» και ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση ρέπει επικίνδυνα προς αναδιαρθρώσεις διάλυσης του δημόσιου σχολείου εκχωρώντας την κομμάτι – κομμάτι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει δείξει ξεκάθαρα, σε πολύ μεγάλο δυστυχώς βαθμό, το πώς αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση των κονδυλίων που προορίζονται για την εκπαίδευση με το να τα στερεί από τα σχολεία τα οποία καταδικάζει σε λειτουργικό μαρασμό.
  Οι δηλώσεις της κυρίας Υπουργού είναι επικίνδυνες για τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης με τα ζητήματα τα οποία, ως φυσικό επόμενο, ανοίγουν.

·         Ολοήμερο σχολείο
   Η κυρία Φωτίου είναι μέλος της κυβέρνησης που επέλεξε να διαλύσει την παιδαγωγική ενότητα που χαρακτήριζε το ολοήμερο νηπιαγωγείο και να καταστήσει το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο δομές παιδοφύλαξης σε προαιρετική βάση. Τώρα εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την ελληνική οικογένεια η οποία δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της μέχρι τις 8 το βράδυ. Ως μέλος της κυβέρνησης, δεν δικαιούται να μη γνωρίζει ότι τα προνήπια δεν βρίσκουν θέση στο δημόσιο νηπιαγωγείο και ότι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου, στερούνται τον σταθερό δάσκαλο στο ολοήμερο,  έπειτα από την κατάργησή του, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η μόρφωσή τους. 
  Τα ΚΔΑΠ δεν είναι εκπαιδευτική δομή, όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η κυρία Υπουργός, και τα αντικείμενά τους δεν συνδέονται με το περιεχόμενο του σχολείου.

·         Εργασιακές σχέσεις
   Τόσο οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή της προσχολικής αγωγής στους Δήμους όσο και οι «καινοτόμες» απόψεις της κυρίας Φωτίου σχετίζονται αναπόφευκτα με τον τρόπο πρόσληψης του εκπαιδευτικού προσωπικού.
  Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Παιδείας ανοίγει τη συζήτηση για τον τρόπο πραγματοποίησης διορισμών στην εκπαίδευση δίχως να δεσμεύεται ούτε για το χρόνο ούτε για τον αριθμό, η σύνδεση του δημόσιου σχολείου με το «ιδιαίτερο» καθεστώς προσλήψεων στους Δήμους και με τα vouchers είναι σαφές ότι ενισχύει τις τάσεις για ακόμη περισσότερη ελαστική εργασία και την εξάρτηση των προσλήψεων από ευκαιριακές χρηματοδοτήσεις. Η δήθεν πρόταση λειτουργίας των δομών ΚΔΑΠ σε συνέχεια του "κουτσουρεμένου" ολοήμερου σχολείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιουργεί βάσιμες υποψίες για κυβερνητικούς σχεδιασμούς μελλοντικής λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, υπό τη σκέπη των Ο.Τ.Α.  με προσωπικό υποαπασχολούμενο, ελαστικά εργαζόμενο, διορισμένο με διαδικασίες που καμία σχέση δεν έχουν με τον αδιάβλητο τρόπο διορισμού στην εκπαίδευση, με πρόταξη της εντοπιότητας και στήριξή της με επιπλέον μοριοδότηση για τους δημότες της κάθε περιοχής ώστε να εξασφαλίζουν και οι τοπικοί άρχοντες μεγαλύτερη εκλογική πελατεία.

     Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει την τακτική που εφαρμόζουν όλο και συχνότερα κυβερνητικοί παράγοντες ανοίγοντας ζητήματα στην κατεύθυνση της κατεδάφισης της δημόσιας εκπαίδευσης.
    Η θετική συμβολή για μας βρίσκεται στις διεκδικήσεις μας και τις προτάσεις της Δ.Ο.Ε. για ένα ολοήμερο σχολείο που αγκαλιάζει όλους τους μαθητές, με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς σε μόνιμες θέσεις και με λειτουργία και πρόγραμμα υπό το σχεδιασμό και την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που, όπως οφείλει, θα το στηρίζει στην πράξη και όχι στα λόγια. Κάθε άλλη «ιδέα» που συνδέεται με σκέψεις για πολυδιάσπαση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και των εργασιακών σχέσεων γνωρίζουμε, πλέον, όλοι πολύ καλά ότι αποτελεί πλήρη υιοθέτηση των ολέθριων επιταγών των μνημονίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.