Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι
Ως τροπολογία σε νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες περνά σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά μας δικαιώματα το Υ.ΠΑΙ.Θ.. Κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε ανανεώσιμες ή μόνο αναλώσιμες πηγές εκπαίδευσης. Οι αλλαγές στο θέμα των οργανικών θέσεων πρέπει να μελετηθούν με προσοχή και οι πρώτες ενδείξεις γεννούν πολλούς προβληματισμούς για αρνητικές εξελίξεις. Παράλληλα υπάρχουν και πολλά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που κάνουν λόγο για προσλήψεις, μέσω του Ο.Α.Ε.Δ., εκπαιδευτικών και άλλων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το εμπόριο ελπίδας που γίνεται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα δεν πρέπει να ξεγελά κανένα. Εξάλλου το θέμα πάσχει και νομικά.
Πέρα από αυτά σε εφαρμογή οδηγιών και εγκυκλίων του Υπουργείου, διοικητικές πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα
ολοήμερα σχολεία και άλλα υπηρεσιακά θέματα γεννούν προβλήματα εκεί που δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημιουργηθούν. Επιπλέον φημολογίες, κινδυνολογίες και μεταφορά προφορικών εντολών, πραγματικών ή φανταστικών, σχετικά με το ωράριο και τις υποχρεώσεις μας διαρρέονται συνεχώς από διάφορες πλευρές, θεσμικές και μη, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο.
Συνάδελφοι, να ζητάτε υπογεγραμμένο έγγραφο από όλους και από όλα τα κέντρα εκπομπής τέτοιων οδηγιών. Πρέπει επιτέλους ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων, των πράξεων και των εντολών του.
Τέλος σχετικά με τα παράπονα, γιατί ο Σύλλογος δεν έχει βγάλει διαμαρτυρίες ή καταγγελίες για μια σειρά από θέματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες, πρέπει να επισημανθεί ότι:
  • Ο ρυθμός των εξελίξεων είναι τόσο καταιγιστικός που πολλές φορές από τη συγγραφή ενός κειμένου, μέχρι την έκδοσή του, καθώς προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία γι' αυτό, τα γεγονότα μας ξεπερνούν.
  • Πολλά θέματα βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη και δεν είναι δυνατόν στη μέση δράσεων και παρεμβάσεων να αναλωνόμαστε σε έκδοση ανακοινώσεων. Είναι προτιμότερο να αφιερώνουμε τον όποιο χρόνο διαθέτουμε στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων κι όχι στη δημιουργία εντυπώσεων. Διαμαρτυρίες έχουν βγάλει πολλοί Σύλλογοι, αποτέλεσμα όμως έχουν πετύχει λίγοι.
  • Μία διαμαρτυρία ή καταγγελία θέλει θεμελίωση και τεκμηρίωση. Σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά, καθώς οι σχετικές διατάξεις επιδέχονταν διαφορετικών ερμηνειών.
Μέσα στις επόμενες μέρες, ολοκληρώνοντας ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα συνδικαλιστικής δράσης, που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή, καθώς δεν γίνεται με επικοινωνιακούς όρους, το Δ.Σ. θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα και υπεύθυνα τις θέσεις του.

Σπύρος Κόκκινος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.